Ilyen az élet ma HIV-vel

Előítéletek és tévhitek

A HIV-fertőzötteknek számos társadalmi előítélettel kell megküzdeniük, nem utolsósorban a HIV terjedésével kapcsolatos tévhitek miatt. Sokakban olyan sztereotípiák élnek, hogy „félelmetes, félj tőle, könnyen elkapod, halálos”. Ez nehezítheti az érintettek közösségbe való beilleszkedését, ronthatja munkavállalási esélyeiket, orvosi ellátásukat. Épp ezért a felvilágosító munkának nagyon nagy jelentőséget kell tulajdonítani.

Teljes értékű élet

Hatékony HIV-ellenes terápia egészen a legutóbbi időkig nem állt rendelkezésünkre. A HAART (hatékony antiretroviralis terápia) bevezetése azonban óriási változást hozott.

Bár a HIV-pozitivitás egyelőre élethosszig tartó, gyógyíthatatlan állapot, a tévhitekkel ellentétben ma már teljes értékű, tünetmentes életet élhet a HIV-fertőzött, és egészséges családja is lehet, ha nagyon pontosan betartja az előírt terápiát. Súlyos mellékhatásokkal sem kell számolnia.

A fertőzöttnek természetesen mindent meg kell tennie azért azért, hogy szervezetében a virus kimutathatósági szint alatt, vagy a lehető legalacsonyabb szinten maradjon – ami megakadályozza a fertőzések ellen védekező CD4 típusú T-sejtek számának csökkenését. Magasabb CD4 számmal, azaz erősebb immunrendszerrel a HIV-fertőzött jól érezheti magát, nem alakulnak ki nála az életminőséget alapvetően rontó opportunista infekciók – vagyis olyan fertőzések, amelyek ép immunrenszer esetén nem okoznak komolyabb problémát, ám immungyengeség esetén igen. A kezelőorvos segít a legmegfelelőbb gyógyszerkombinációt kiválasztani.

HIV-ellenes kezelés

A HIV-terápia általában három gyógyszer kombinációjának együttes alkalmazásából áll. A kombináció rendszeres szedésével fenntartható a jó fizikai állapot, a jó közérzet. A terápia elsődleges célja az immunrendszer egészséges szintjének biztosítása olyan gyógyszerekkel, amelyek segítenek a HIV kimutathatósági szint alatt, vagy a lehető legalacsonyabb szinten tartásában, segítenek kivédeni a rezisztencia kialakulását, valamint jól tolerálhatók és könnyen alkalmazhatók.

A HIV-ellenes kezelés során, különböző időpontokban eltérő mennyiségű tabletta szedésére lehet szükség.  A beszedett tabletták száma jelenti az úgynevezett ’gyógyszerterhelést’. Nagymennyiségű gyógyszer napi többszöri bevétele ronthatja az életminőséget, ezért lehetőleg törekedni kell a lehetséges legkevesebb mennyiségű szer alkalmazására – az orvosi előírásnak megfelelően.

Jelenleg már rendelkezésünkre állnak naponta egyszer, akár egyetlen kombinált tablettában  alkalmazható antiretoviralis gyógyszerek is, így számos esetben ezeket alkalmazzuk. A gyógyszer megválasztásakor figyelembe kell venni az esetleges étrendi, folyadékbeviteli megszorításokat is.

Célszerű a déli gyógyszerbevétel kerülése, hiszen ezt a legkönnyebb a munkahelyen vagy a napi aktivitás közben elfelejteni.

A kezelés kiegészítéseként tápláló, vitamin- és rostdús, kiegyensúlyozott diéta ajánlott, fontos a sok mozgás, a káros szokások kerülése, a stressz csökkentése, és depresszió esetén a  tünetek mielőbbi megszüntetése és a dohányzás abbahagyása (a HIV-fertőzés fokozza a tüdőrák rizikóját).

Rezisztencia

A vírusnak folyamatosan másolnia kell önmagát az életben maradásához, ezt repilációnak nevezzük. Valamennyi másolat magában hordozza a mutáció lehetőségét, azaz a virus genetikai információjának megváltozását. A mutációk a HIV-vírust felépítő fehérjék komponenseinek megváltozását eredményezik. Ha a mutációk a HIV-ellenes gyógyszerek kötő és gátló helyeit érintik, a gyógyszerek nem gátolják meg többé a virusreplikációt.

A rezisztencia a HIV-terápia legsúlyosabb problémája. Kialakulásakor az antiretroviralis gyógyszerek már nem hatnak tovább, így a vírusmennyiség fokozatosan emelkedni kezd.

Rezisztenciához vezető mutáció alakul ki, ha a vérben a gyógyszerek szintje nem elég magas a vírusszaporodás megakadályozásához. Ezért elengedhetetlen az adherencia, azaz: az orvos által elrendelt gyógyszerek pontos idő- és mennyiségbeli szedése. Ha valaki elfelejt bevenni egy dózist, szervezetében a gyógyszerek hatóanyagszintje a szükséges szint alá süllyedhet, minek következtében a HIV nemcsak szaporítani tudja önmagát, de egy vagy több helyen mutálódhat is. Emiatt a szedett gyógyszerek, illetve az azokkal egy csoportba tartozó gyógyszerek a későbbiekben már nem hatnak.

Mivel a gyógyszerszedés pontatlanságának veszélye depresszió esetén fokozódik, depressziós tünetek esetén is elengedhetetlen a szükséges terápia mielőbbi megkezdése.

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon