HIV: szűrés és diagnózis

Korszerű tesztek

Amikor a HIV bejut a szervezetbe, gyorsan gazdasejtet keres magának. A beépülés után szaporodni kezd, majd a sejtből újonnan képződött vírusok jutnak a vérplazmába.

Az első 2-4 hét az úgynevezett ablakperiódus, amikor a HIV-fertőzött személynél semmilyen átlagos laboratóriumi módszerrel nem kimutatni a HIV-pozitivitást. Ezt az időszakot követi a fertőződéstől számított 4-6 héttel, maximum 3 hónappal kezdődő ellenanyag-termelés időszaka. A kezdetben alkalmazott, hagyományos HIV-tesztek ezeket az ellenanyagokat mutatták ki, melyek élethosszig megmaradnak; így három hónapot is kellett várni a szűréssel.

Ma már nem kell ilyen sokat várni az eredményre: a legújabb tesztek már nem csupán a HIV ellenanyagait mutatják ki, hanem a vírus úgynevezett antigénjét is. A kombinált antigén/antitest-tesztekkel mapjainkban a fertőzést követő 2-4 hét elteltével is eredményes szűrés végezhető.

Így zajlik a szűrés

Mire számíthat, aki HIV-szűrésen vesz részt?

Ma már az európai Unióban, de Magyarországon is van lehetőség ellenőrzött körülmények között, orvosi rendelőkben nyálteszt elvégeztetésére. Ez azon alapul, hogy bizonyos ellenanyagok, antitestek, melyeket a vírus ellen termel szervezetünk, nemcsak a vérből, de a nyálból is kimutathatók. (Ami nem jelenti azt, hogy a nyálban a kórokozó is jelen van!) Ennek különösen nagy jelentősége van például a drogosoknál, akiknek a vénái már nagyon rossz állapotban lehetnek. Az egyszer használatos nyálteszt használata egyszerű: a mellékelt lapocskát a szájba kell venni, majd speciális folyadékba kell mártani. Az eredmény 10 perc múlva rendelkezésre áll. A tesztlapocskán megjelenő egy csík azt jelzi, hogy az elmúlt 4-6 hetet leszámítva nem történt fertőzés, két csík pedig 99,2%-os biztonsággal azt mutatja, hogy fertőzés áll fenn.

Gyakoribb eljárás a vérteszt végzése. Ehhez egy szintén egyszerű, egyszer használatos, fájdalommentesen alkalmazható eszközzel, ujjbegyből vesznek két csepp vért vagy vénás vérvétel történik vérvételi csőbe. A fertőzési kockázat kimutatásához ez esetben is  3-4 hétnek kell eltelnie, az eredmény gyorsteszt esetén néhány perc alatt megvan, a vérvételes teszteknél általában néhány hetet kell az eredményre várni.

Fontos tudni, hogy a  gyorstesztek nem adnak diagnózist. Pozitív eredmény esetén a fertőzöttség tényét további speciális laborvizsgálatokkal állapítják meg kétséget kizáróan.

Diagnosztikai nehézségek

A HIV diagnózisát több tényező akadályozhatja. Ezek közé tartozik, amikor a rizikócsoporthoz tartozó személy nem végeztet szűrőtesztet. Ez adódhat felelőtlenségből, de szégyenérzetből is. A középkorúak néha az utolsó pillanatig is titkolják problémájukat; gyakran az orvosuknak sem mondják el. Mindemellett: sokarcú betegségről van szó, így az orvosok olykor még az árulkodó jelekből sem mindig jönnek rá könnyen, hogy AIDS-szel állnak szemben.

Gyanú esetén tehát érdemes minél előbb elvégeztetni a szűrést!

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon