AIDS: mindent a betegségről

Mi az AIDS?

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) HIV vírus által előidézett, súlyos, akár halálhoz vezető, szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Súlyos immunhiányos állapotról, a HIV-betegség utolsó stádiumáról van szó – ekkorra a szervezet már teljesen védtelenné válik a fertőzésekkel és bizonyos daganatos betegségekkel szemben.  A betegnél már egyébként ártalmatlan fertőzések is végzetes kimenetelűek lehetnek. Az AIDS jellegzetes tünetei: láz, gyomor-, bélbántalmak, krónikus hasmenés, testsúlycsökkenés, tüdőgyulladás, májgyulladás, HPV szemölcsök, daganatos elváltozások, fekélyek, szájüregi panaszok, neurológiai betegségek, CMV vírus okozta problémák, agyi-idegi elváltozások, depresszió, Kaposi-szarkóma. Az AIDS időtartama átlagosan 6 hónap – 2 év, amit kezelés nélkül  halál követ.

Az első ismert AIDS-esek

Az első klinikailag gyanús eseteket 1981 nyarán észlelték az Egyesült Államokban, ahol a homoszexuálisok körében néhány olyan ritka betegség ütötte fel a fejét, mint például a Pneumocystis jiroveci protozoon okozta tüdőgyulladás (PCP) és a múlt században élt Kaposi Móricról elnevezett bőrdaganat, a Kaposi-szarkóma.

Ezek a kórképeket korábban is ismerték, de csak olyanoknál fordultak elő, akiknél az immunrendszer velük születetten vagy szerzetten gyenge volt. A betegség sokféle alakot öltött, de a védekezőrendszer összeomlása minden esetben nyilvánvalóvá vált. Az AIDS-et először a homoszexuálisok immunbetegségének vélték, de hamarosan kiderült, hogy nemcsak a homoszexuálisok körében, hanem a kábítószer-élvezők, egyes vérátömlesztésben részesült betegek között, sok vérzékeny és vérkészítményt kapó embernél, valamint mindkét nembeli, átlagos szexuális életet élő személyeknél is kialakulhat.

Gyakoriság

Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) Közös HIV/AIDS Programja, az UNAIDS becslése szerint ma 34-46 millió ember él HIV/AIDS-szel, az új fertőzések száma 2009 végéig évente mintegy 5 millió volt. Évente mintegy 3 millió ember hal meg AIDS miatt. A HIV-/AIDS-esetek több mint háromnegyede, az új fertőzések több mint 80%-a a fejlődő országokhoz köthető. A betegek száma napjainkban folyamatosan és egyre gyorsabban emelkedik, bár egyes afrikai és ázsiai országokban (Szváziföld, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Thaiföld) sikerült gátat szabni a járványnak.

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon