Hogyan előzhető meg a HIV-fertőzés?

Biztonságos szex

A HIV megelőzhető! A fertőzés elkerülésének sarokpontja a biztonságos szexre való törekvés, az óvszerhasználat. Ajánlott a gyakori partnercsere kerülése is.

Intravénás droghasználat mellőzése

Az intravénás droghasználatot egyebek között a HIV-veszélyeztetettség miatt is érdemes mellőzni. Különösen kerülendő a másokkal közös tűhasználat.

HIV-szűrés

A rizikócsoportok valamelyikébe tartozók esetében rendszeres szűrővizsgálat ajánlott, amire az ország egész területén, számos ellátóhelyen van lehetőség.

Terápia

A megfelelő terápiában részesülő, az orvosi előírásokat pontosan betartó HIV-fertőzött nem jelent veszélyt a szexuális partnereire sem; nem fogja továbbadni vírust sem partnerének, sem születendő gyermekének.

A rezisztencia elkerülése

Kellő odafigyeléssel, önfegyelemmel, az orvosi előírások maradéktalan betartásával, illetve depresszió esetén a depresszióellenes terápia mielőbbi megkezdésével a rezisztenciát előidéző helyzetek kizárhatók, így a vírushordozó részéről nem áll fenn a fertőzés továbbadásának kockázata.

AIDS világnap

Az AIDS-et 1981. december 1-től jegyzik különálló betegségként; december 1-jén tartják évről évre az AIDS világnapját is. Célja a figyelemfelkeltés, ismeretterjesztés a betegségről és annak megelőzéséről, az emberek mozgósítása a HIV elleni küzdelemben, a biztonságos szexuális élet fontosságának hangsúlyozása, a betegeket érintő előítéletek leküzdése, valamint adományok gyűjtése a kutatásokhoz, a gondozáshoz. Az utóbbi 30 évben világszerte körülbelül 60 millió embert fertőzött meg a HIV vírus, amely eddig több mint 30 millió ember halálát okozta.

A kimutatások szerint a HIV-fertőzöttek száma évente mintegy 10%-kal nő; a fertőzöttek csaknem 95%-a a fejlődő országokban él. Közép-Európában, illetve Magyarországon a HIV-fertőzöttség nem súlyos – ám szintén növekvő tendenciát mutat.

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon