Így terjed a HIV - és így nem

Felelőtlen szexuális szokások

Napjainkban nem csak a HIV-fertőzések száma emelkedik, hanem általában a szexuális úton átvihető betegségek száma is. Gyakorlatilag a védekezés teljes hiánya látható a fiatalok között, hiszen tudják, hogy az AIDS már nem halálos megbetegedés, van rá gyógyszer, így sokkal szabadabban létesítenek szexuális kapcsolatot. Mivel pedig a szexuális életet egyre fiatalabb korban kezdik, a HIV  egyre fiatalabb korosztályokat fenyeget. Ez a heteroszexuálisokra is érvényes.

Tudni kell továbbá, hogy egy meleg párkapcsolat általában más, mint egy heteroszexuális. A melegeknek jellemzően több szexuális partnerük van: egy felmérés szerint ritka, ha valakinek egy éven belül csak 1-5 partnere van. A friss fertőzött nagyon fertőzőképes, ráadásul nem is tud róla, és ha nem használ óvszert, szinte valamennyi partnerét megfertőzheti, és az adott körben gyorsan járvány alakul ki.

Intravénás droghasználat

Magyarországon a szintetikus és szívható drogokat használják a legtöbben, mégpedig szájon vagy orron keresztül – ezért itt az intravénás droghasználatból eredő fertőződések száma nem jelentős.

Intravénás kábítószer-használat alkalmával a fogyasztók a szert injekciós tű segítségével egyenesen a vérükbe fecskendezik. Ha e művelet során steril felszerelést használnak, a vér útján terjedő betegségekben rejlő veszélyek teljes mértékben elkerülhetők, a gyakorlatban azonban sajnos elég gyakori a közös tűhasználat, melynek révén a HIV, a hepatitis B és a hepatitis C is egyre szélesebb körben terjedhetnek, és terjednek is.

A kábítószerfüggők emellett prostitúcióra kényszerülhetnek, hogy elő tudják teremteni az adagjukhoz szükséges anyagi fedezetet, ami az esetek többségében védekezés nélküli szexet jelent.

Fertőződés az anyától

A HIV-fertőzött anya méhen belül, de a szülés és a szoptatás során is megfertőzheti gyermekét. Megfelelő és időben megkezdett terápia esetén azonban a HIV-hordozó anya is teljesen egészséges gyermeknek adhat életet.

Fertőződés testnedvvel, szövetekkel

Kezdetben az AIDS vérátömlesztésben részesült, illetve vérkészítményt kapó embereknél is megjelent. Az első magyar AIDS-es is transzfúziós recipiens (befogadó) volt, aki egy műtét során fertőződött meg.

Ma már az egész világon, ahol szervezett vérellátás van, alapos ellenőrző vizsgálatokat végeznek. Minden véradásnál, minden egyes donor vérmintájánál sor kerül a Hepatitisz B vírus antigén, a HIV 1-2 vírusellenanyag, a Hepatitisz C vírusellenanyag, és a szifiliszt okozó baktérium ellenanyag-vizsgálatára.

Hazánkban 1985-ben indult a véradók, a szervadók és a spermadonorok HIV-szűrővizsgálatának megszervezése; 1986 július 1. óta minden donort ellenőriznek HIV-fertőzöttség szempontjából.

Tévhitek

A HIV-fertőzöttekkel való hétköznapi érintkezéstől sokan tartanak, noha a HIV ennek során nem jelent veszélyt. A vírus nem adható át kézfogással, öleléssel, sőt csókolózással sem. Nem kapható el közös medencében fürdéssel, tárgyak (pohár, evőeszköz, telefon, ruházat stb.) vagy helyiségek közös használatával, beleértve a mellékhelyiséget is. Attól sem kell tartani, hogy rovarcsípéssel vagy állatharapással terjed.

Te is lehetsz HIV-fertőzött?

Érintett vagyok? - ikon Érintett vagyok?
Kockázati teszt
csak 1 perc!
töltsd ki most a kérdőívet!
Ha válaszolsz a kérdésekre, megtudod, vajon ajánlott-e HIV szűrésre menned.
1/8 Létesítettél-e védekezés nélküli szexuális kapcsolatot ismert HIV-pozitív, esetleg AIDS- beteg személlyel?
1 pont
0 pont
Ingyenes szűrés - ikon Ingyenes szűrés, gyors eredmény
csak pár perc a gyorsteszt!
keress szűrőhelyet!
Itt megtalálhatod a megfelelő, lakóhelyedhez legközelebbi intézmények listáját.
1.
A vérvétel hagyományos tesztnél vénából történik, gyorstesztnél ujjbegyből.
Szűrés lépései 1 - ikon
2.
Hagyományos tesztnél 1-2 hét múlva, gyorstesztnél pár perc alatt várható eredmény.
Szűrés lépései 2 - ikon
3.
Pozitív eredmény esetén a diagnózishoz további laborvizsgálatokra kerül sor.
Szűrés lépései 3 - ikon